|
Dairesel Yangın Merdiveni
Düz yangın merdivenlerinin kurulamadığı yerlerde veya kullanım alanının arttırılması amacıyla birçok apartmanda dairesel (spiral) yangın merdivenleri bulunmaktadır. Özellikle de bazı binalarda yapısı gereği dairesel yangın merdivenleri dışında bir sistem kullanılamadığı için tercih edilmektedir. Dairesel yangın merdivenleri ani bir yangın durumunda güvenli kaçış yolu olarak üretilse de yanlış tasarlanmış dairesel yangın merdivenleri ciddi sıkıntılara sebep olabilmektedir. Ülkemizde birçok binada yoğun olarak kullanılan dairesel yangın merdivenleri yanlış tasarımlara sahip olduğu için bu merdivenlerden normal durumlarda bile iniş aşırı derecede zor olmaktadır. Bazı dairesel yangın merdivenleri kendi iskeletini bile taşımakta zorlanacak çürük bir yapıda yapılmaktadır. Hatta bazı dairesel yangın merdivenleri bina dışına tahliye yapacak noktaları bina zemin katından bir kat yukarıda kalmaktadır. Yangın merdivenlerinin kurulum amacı yangın anında insanların güvenli şekilde merdiven başlangıç kotundan çıkış kotuna kadar tahliyesinin sağlanmasıdır.
Dairesel Yangın Merdiveni Nerelere Kurulabilir;
Dairesel yangın merdivenlerinin kurulumu için yönetmeliklerde yeni yapılarda kurulacak dairesel yangın merdivenleri için birçok kural bulunmaktadır. Bu kurallara sırasıyla değinecek olursak;
1-) Bir katta bulunan kişi sayısı 25’den fazla ise o kata dairesel yangın merdiveni kurulması yasaktır.
2-) Bir katta bulunan kişi sayısı 25’den az ise en fazla 9,5 metre mesafeye kadar dairesel yangın merdiveni kurulabilir.
3-) Dairesel yangın merdivenleri kesinlikle yanmaz bir malzemeden üretilmelidir.
4-) Dairesel yangın merdivenlerinin genişliği en az 100 cm olmalıdır.
5-) Basamak genişliği en az 25 cm olmalıdır.
6-) Basamaklar arasında bulunan basamak yüksekliği en fazla 17,5 cm mesafede olmalıdır.
7-) Dairesel yangın merdivenlerinde baş kurtarma mesafesi en az 2,5 metre boya sahip olmalıdır.
Daha önceden yapılmış olan mevcut binalarda kurulacak olan dairesel yangın merdivenleri için bazı esneklikler uygulanmaktadır. Bunun sebebi daha önceden kurulmuş olan binanı konumu ve yapısı sebebiyle bazı yangın merdiveni tiplerine uyum sağlayamamasından kaynaklanmaktadır. Mevcut binalarda kurulacak olan dairesel yangın merdivenlerinde ise;
1-) Mevcut binalarda dairesel yangın merdiveni için 100 kişiye kadar sınır tanınmaktadır.
2-) 100 kişiyi geçmeyen yapılarda dairesel yangın merdiveni genişliği 80 cm olabilmektedir.
3-) Bir kattaki kişi sayısı 60 kişiden az sayıda ise merdiven genişliği 70 cm’e kadar düşürülebilmektedir.
4-) Dairesel yangın merdiveni yüksekliği konut yapılarında 51,5 metreye kadar diğer yapılarda ise 30,5 metre yapıya kadar kurulabilir.
Dairesel Yangın Merdiveni Kurulmasına İzin Verilmeyen Yapılar;
1-) Sağlık hizmeti veren hastanelerde veya yatılı hastaların bulunduğu binalarda
2-) Küçük çocukların yoğunlukta bulunduğu anaokulu ve ilköğretim okullarında
3-) Kişi sayısı 50’yi geçen eğlence merkezlerinde dairesel yangın merdiveni kurulmasına izin verilmemektedir.
Anaokulları, ilköğretim okulları, huzurevi ve hastanelerde sadece sahanlığa sahip yapılarda düz kollu yangın merdivenleri kurulabilmektedir. Bu alanlarda kurulacak olan düz kollu yangın merdivenlerinde de yine merdiven genişliği 1 metreyi geçmeyecek şekilde olmalıdır.