Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Yangın merdiveni yönetmeliği ilk olarak 2007 yılında çıkmış ve 2009 yılında güncellenerek uygulanan ve sürekli denetlenen belki de insan hayatı için en önemli olan yönetmeliklerden biridir. Çünkü yangın merdivenleri yangın anında insanların binadan en rahat şekilde ve güvenli olarak uzaklaşmasını sağlayan yapılardır. Yangın anında her koridorun sonunda bulunan yangın merdivenleri sayesinde insanlar merdivenlerden geçmek zorunda kalmadan, pencerelerden atlamak zorunda kalmadan yangın merdiveni yapısına ulaşarak hayatlarını kurtarabilmektedirler. Eskiden bir binada yangın çıktığı zaman binadan kaçamayan insanlar bir köşede bekleyerek itfaiye görevlilerinin gelip kendilerini kurtarmasını beklerken zehirlenme tehlikesiyle karşılaşıyorlardı ama artık yangın merdivenleri sayesinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Yangın merdiveni yönetmelikleri binalarda kurulan yangın merdivenlerinin insanlara daha uzun yıllar boyunca hizmet edebilmesi, binanın her tarafından ulaşılabilir bir durumda olması ve yangın anında insanlara en güvenli şekilde hizmet edebilmesi amaçlanarak belirlenmişlerdir. Yangın merdiveni yönetmeliklerinde her bina tipine göre farklı bir yangın merdiveni modeli ve ölçüleri belirlenmiştir. Yangın merdiveni ölçülerini belirlerken yangın merdiveni yönetmeliği binanın boyunu, kullanım amacını ve içinde bulunan insan sayısını göz önünde bulundurmaktadır. Bu sebeple yangın merdiveni yönetmeliğinde belli özelliklere sahip olan binalar için gerekli olan minimum yangın merdiveni ölçüleri ayrıntılı olarak belirlenmiş ve bu belirlenen ölçüler insan hayatı için çok büyük önem taşımaktadır.
Yangın merdivenleri yangın merdiveni imalatı yapan firma tarafından kurulurken yangın merdiveni yönetmeliğinin belirlediği minimum ölçülere göre kurulum yaparlar. Bu ölçüler kimi zaman binanın yüksekliğine bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Bir binaya kurulacak olan yangın merdiveninin ölçüleri yangın merdiveni imalatı yapan firmanın mühendisleri tarafından çok ayrıntılı matematiksel hesaplamalar yapılarak belirlenir. Ardından yangın merdiveni firması şantiyede yine mühendisler kontrolünde yangın merdiveninin parçalarını üretir. Üretim tamamlandıktan sonra çalışma alanına geçerek tüm ustalar ve mühendisler beraber çok dikkatli bir şekilde yangın merdiveni yapısının kurulumunu tamamlarlar. Kurulum sırasında yangın merdiveni firmaları hiçbir hata yapmamaya aşırı derecede özen gösterirler çünkü bilirler ki yangın merdivenleri insan hayatı için çok önemli yapılardır ve hataların bedeli çok ağır şekilde ödenebilmektedir. Ayrıca yangın merdiveni kurulumunda yapılan bir hatanın düzeltilmesi aşırı derecede zor bir iştir.
|