Yangın Merdiveni Neden Zorunludur?
2007 yılında yangın merdiveni yönetmeliği çıkmış ve 2009 yılında güncellenerek tam anlamıyla uygulamaya koyulmuştur. Yangın merdiveni yönetmeliği uygulanmaya başlandıktan sonra sıkı şekilde denetimler yapılmış ve yangın merdiveni yönetmeliklerine uygun şekilde yangın merdiveni bulunmayan bina sahiplerine ve binasına yangın merdiveni kurmayan kişilere ciddi şekilde cezalar kesilmiştir. Bu makalede yangın merdiveni yapılarının neden zorunlu kılındığına ve çok sıkı şekilde denetlendiğine değinmek istiyorum.
1-) Yangın Merdivenleri Hayat Kurtarmaktadır;
Ülkemizde yangın merdiveni yönetmeliği çıkıp uygulanmaya başlandıktan sonra bu güne kadar yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı çok ciddi oranda azalmıştır. Çünkü bir binada yangın çıktığı zaman insanların yapabileceği 3 şey bulunmaktadır. Ya birilerin gelip kendisini kurtarmasını beklerken zehirlenebilecek yada normal merdivenlerden alevlerin içinden geçerek veya pencereden atlayarak hem yanma hem de yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar. Oysa bu binalarda yangın merdiveni bulunduğu zaman insanlar normal merdivenlerden geçmek zorunda kalmadan pencerelerden atlamak zorunda kalmadan ve birilerinin gelip kendisini kurtarmasını beklemeden yangın merdiveni yapılarına ulaşabilmekte ve hayatlarını hem güvenli hem de hızlı şekilde kurtarabilmektedirler. Binalarda yangın merdivenleri her katta koridorlar aracılığıyla ulaşılabilecek şekilde ve binada bulunan insan sayısına göre belli bir sayıda kurulmaktadır.
2-) Yangın Merdivenleri Doğal Afetlerde Kurtarıcıdır;
Bazen sel, su baskını gibi doğal afetlerle karşılaşabilmekteyiz. Bu afetler sırasında binaların zemin katları sular altında kalmakta ve insanlar binadan normal merdivenleri kullanarak kaçamamaktadırlar. İşte böyle bir durumda yangın merdivenleri sayesinde insanlar binadan tahliye edilebilmektedir. Ayrıca binaya normal merdivenlerden çıkıp içeride bulunan insanları çıkarmak mümkün olmadığı için bu konuda yangın merdivenleri oldukça yardımcı olmaktadır.
3-) Yangın Merdivenleri Mal Kaybını Azaltır;
Binalarda yangın çıktığı zaman ilk olarak itfaiye görevlileri binada bulunan kişileri kurtarmak için çaba harcarlar. Birçok itfaiye görevlisi binaya girerek insanları binadan çıkarmakta ve ardından yangını söndürmektedirler. Bu süre içinde bayağı zaman kaybı yaşanmakta ve alevler büyüyerek binaya zarar vermeye devam etmektedirler. Oysa ki yangın merdiveni bulunan binalarda insanların çoğu bir başkasına ihtiyaç duymadan binadan uzaklaşabildikleri için itfaiye görevlileri yangını söndürmek için zaman kazanır ve bu sayede yangın merdivenleri mal kayıplarını oldukça azaltmaktadırlar.
İşte bu sebeplerden dolayı yangın merdivenleri zorunlu kılınmıştır.